ersepolis este povestea subtilă a unei fete din Iran, ce se desfășoară în timpul Revoluției islamice. Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiță precoce și directă în vârstă de 9 ani, vedem cum speranțele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliștii preiau puterea – forțând femeile să poarte văl și întemnițând mii de oameni. Inteligentă și neînfricată, ea îi fentează pe „gardienii sociali” și descoperă muzica punk. Dar din momentul în care unchiul ei este executat fără sens și bombele încep să cadă peste Teheran în razboiul dintre Iran și Irak, frica de zi cu zi ce însoțește traiul în Iran devine palpabilă.
Pe măsură ce crește, îndrazneala Marjanei îi face pe părinții acesteia să își facă griji cu privire la siguranța ei. Astfel, la vârsta de 14 ani, aceștia iau dificila decizie de a o trimite la școală în Austria. Vulnerabilă și singură într-o țară străină, fata trece prin experiențele tipice ale adolescenței. Cu timpul este acceptată și chiar găsește iubirea, dar după ce termina liceul, se simte singură și îi este foarte dor de casă.
Marjane hotărăște să se întoarcă în Iran pentru a trăi aproape de familia ei, deși acest lucru înseamnă că trebuie să poarte văl și să trăiască într-o societate tiranică. După o perioadă dificilă de adaptare, începe să urmeze cursurile școlii de arte și se căsătorește, în tot acest timp continuând să comenteze ipocrizia pe care o vede în jur. La vârsta de 24 de ani, realizează că, deși este complet Iraniană, nu poate trăi în Iran. Cu inima sfâșiată, decide să își părăsească patria și să plece în Franța, optimistă în ceea ce privește viitorul ei, marcat permanent de trecut.
Povestirile sub formă de benzi desenate ale Marjanei Satrapi Persepolis: povestea unei copilării (Pantheon, 2003, versiune în limba engleză) și Persepolis 2: povestea întoarcerii (Pantheon, 2004, versiune în limba engleză) au fost foarte lăudate în Franța, tara ei adoptivă, și în întreaga lume. Acum, a regizat împreună cu Vincent Paronnaud, versiunea animată pe peliculă a memoriilor sale.
Titlul PERSEPOLIS vine de la capitala Persană fondată în secolul 6 I.Hr. de către Darius I., mai târziu distrusă de Alexandru cel Mare. Este un fel de a aminti tuturor că există o civilizație veche și măreață, atacată de valuri de invadatori, dar menținându-se de-a lungul mileniilor, care este mai profundă și mai complexă decât felul în care oamenii văd Iranul în prezent – o monocultura a fundamentalismului, a fanatismului și a terorismului.
„Părerea mea este că nu ar trebui să judecăm o nație întreagă după acțiunile greșite ale câtorva extremiști”, spune Satrapi. “De asemenea, cred că nu ar trebui să uităm iranienii care au murit în închisoare luptând pentru libertate, care au murit în razboiul contra Irakului, care au suferit sub diferitele regimuri represive sau pe „cei care au fost forțați să își părăsească familiile și patria.
Lasă un răspuns