TVHub.org

Babylon 5 (1994)
Status serial:Incheiat

Descriere Babylon 5 (1994)

Babylon 5 este un serial SF american creat și produs de către J. Michael Straczynski. Serialul se concentrează pe stația spațială Babylon 5: un loc în care se întâlnesc politica, diplomația și conflictul la sfârșitul anilor 2250 și la începutul anilor 2260.

Serialul produs între 1993 și 1998 se deosebește de alte seriale de televiziune din acea vreme prin utilizarea aproape exclusivă a graficii pe calculator pentru efectele speciale și prin divizarea arcului narativ în cinci segmente, planificate de la bun început, care cuprind toate episoadele.

Ciocnirea dintre ordine și haos și cei prinși la mijloc joacă un rol important în intriga serialului. Conflictul dintre două rase străvechi inimaginabil de puternice,Vorlonii și Umbrele,este prezentat ca o bătălie între două ideologii aflate într-o competiție al cărei scop este convertirea speciilor tinere. Vorlonii reprezintă o filozofie autoritariană:Vei face ceea ce noi îți spunem să faci deoarece așa îți spunem noi să faci. Întrebarea pe care o pun Vorlonii:”Cine ești ?” se concentrează pe identitate ca un catalizator pentru modelarea obiectivelor personale.Umbrele reprezintă o filozofie a evoluției prin foc,a sădirii semințelor conflictului pentru a da naștere progresului. Întrebarea pe care o pun Umbrele este:”Ce vrei ?”. Spre deosebire de Vorloni,Umbrele pun pe primul loc dorința personală și ambiția,folosite pentru a modela identitatea și încuraja conflictul între grupurile care aleg să-și urmărească doar propriul interes. Reprezentarea ordinii și a haosului amintește de mitul babilonian potrivit căruia universul s-a născut din conflictul dintre cele două. Apogeul acestui conflict este atins atunci când rasele tinere demască „adevărata față” a Vorlonilor și a Umbrelor,respingând ambele filozofii și anunțând astfel zorii unei noi ere. Ideea potrivit căreia războiul reprezintă „uciderea propriilor părinți” își găsește ecoul în descrierea războiului civil dintre Pământ și coloniile sale. Metaforă politică care amintește de McCarthism, Alianța Terestră devine din ce în ce mai autoritaristă și în final alunecă în dictatură. Serialul analizează limitările libertăților civile și autoamăgirea unei populații care își face iluzii că propria superioritate morală nu va permite unei dictaturi să vină la putere până în momentul în care este prea târziu.

Universul Babylon 5 se confruntă cu numeroase conflicte care se desfășoară la o scală interstelară. Povestea începe în amurgul unui conflict care a dus omenirea aproape de extincție. Stația Babylon 5 este prin urmare construită cu scopul de a proteja pacea prin intermediul diplomației,fiind descrisă în primele două sezoane ca fiind „ultima speranță pentru pace”.O dată cu începerea celui de-al treilea sezon,stația este descrisă ca fiind „ultima speranță pentru victorie”,sugerând astfel că deși pacea poate fi o realizare lăudabilă,ea poate să reprezinte și o capitulare în fața unui inamic hotărât să comită acte îngrozitoare și că „pacea este un produs secundar al victoriei obținute împotriva celor care nu doresc pace”. Serialul sugerează că sfârșitul acestor războaie nu reprezintă și sfârșitul războiului însuși. Evenimente arătate sute de ani în viitorul serialului descriu războaie care vor aduce din nou rasa umană în pragul dezastrului,demonstrând ca omenirea nu se va schimba iar cea mai bună speranță este aceea că după ce va cădea se va ridica de fiecare dată un pic mai sus până când va putea într-o zi „să-și ocupe locul între stele,instruindu-i pe cei ce vor urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *